WhatsApp Image 2024 03 29 at 11.40.55

Goed voor jezelf zorgen, betekent soms ook leuke afspraken afzeggen - hoe HeartMath hierbij helpt

29 maart 2024 - Ellis Samsom

Je kent die situaties wel waarin je eigenlijk al voelt dat er teveel op je bordje ligt. Dat kunnen lastige vervelende dingen zijn, maar ook leuke dingen. Eigenlijk weet je dan al dat je aan de rem moet trekken. Het zijn die momenten waarop je een ander altijd makkelijk aanraadt om het rustiger aan te doen. Maar ja, als het jezelf betreft, is dat een stuk lastiger.

Ai generated 8547939 1280

HeartMath en de Muis

12 februari 2024 - Ellis Samsom

Een korte anekdote hoe HeartMath mij geholpen heeft een zoekgeraakte muis terug te vinden. Vorige week na de Proeverij en de aansluitende borrel heb ik ’s-avonds nog snel de spreekruimte opgeruimd. Toen ik twee dagen later aan het werk wilde, kon ik nergens mijn (draadloze) muis vinden. Deze had ik gebruikt bij de presentatie, dus moest ik de ergens op een logische plek opgeborgen hebben. Maar waar? 

Bosrit

Ontspanning, wat betekent dat voor jou?

12 januari 2024 - Ellis Samsom

Sinds enige tijd bedenk ik elke ochtend met welke (basis)houding ik de dag tegemoet wil treden. Het is echt een automatisme geworden: zodra ik wakker word, neem ik altijd even de tijd om bewust te voelen hoe ik me voel en wat ik ervaar. En dan komt tegenwoordig ook eigenlijk altijd spontaan bij mij boven welke houding die dag voor mij centraal staat.

Heartmath in de advocatuur

HeartMath in de advocatuur

16 november  2023 - Ellis Samsom

De HeartMath methode wordt in eerste instantie vaak geassocieerd met stress(preventie), en terecht, want daar helpt de methode geweldig bij. Door de HeartMath technieken regelmatig toe te passen, kan je je reactie op stress veranderen, waardoor je minder last hebt van de negatieve effecten van stress. Je herkent vast wel de situaties waarin je overmand wordt door stress en daardoor echt niet meer lijkt te kunnen nadenken. Als je op zo’n moment de HM techniek toepast, breng je ontspanning in je autonoom zenuwstelsel waardoor je weer toegang krijgt tot je denkende brein en weer logisch kunt nadenken en heldere beslissingen kunt nemen. Maar er is meer….

Jeans 2979818 1280

Welke houding trek jij aan vandaag?

9 november  2023 - Ellis Samsom

We besteden ‘s-ochtends vaak (veel) tijd aan ons uiterlijk en welke kleding we aan zullen trekken. Daar kijkt niemand van op en vinden we de normaalste zaak van de wereld. Hoe je eruit ziet heeft ook invloed op hoe je je voelt. Maar wie denkt er aan het begin van de dag over na welke houding je aan wil nemen voor deze dag?

Stressssss

HeartMath verandert niets aan de oorzaak van stress, hoewel….

6 juni  2023 - Ellis Samsom

Toen ik deze week een korte uitleg gaf over de HeartMath methode merkte iemand op dat je hiermee niets aan de stressbron zelf doet. “Dat klopt” gaf ik aan “maar wel aan je eigen reactie hierop.” Vaak heb je ook geen invloed op de stressbron. Maar je hebt wel invloed op je eigen reactie hierop, en dat kan je een hoop opleveren. Vandaag had ik hier zelf een mooi voorbeeld van. 

Veerkracht en je interne batterij

22 maart 2023 - Ellis Samsom

Wat hebben veerkracht en je interne batterij met elkaar te maken? Voordat je verdergaat met lezen, wil ik je eerst vragen om de volgende twee vragen voor jezelf te beantwoorden: Wat versta jij onder veerkracht? Denk even terug aan de laatste keer dat jij je echt veerkrachtig voelde, en hoe voelde dat?

Het belang van ademhalen: goed voor de gezondheid -fysiek én mentaal-

21 maart 2023 - Ellis Samsom

Wat hebben veerkracht en je interne batterij met elkaar te maken? Voordat je verdergaat met lezen, wil ik je eerst vragen om de volgende twee vragen voor jezelf te beantwoorden: Wat versta jij onder veerkracht? Denk even terug aan de laatste keer dat jij je echt veerkrachtig voelde, en hoe voelde dat?

Genieten van je teleurstelling

7 oktober 2022 - Ellis Samsom

En wat doe je dan als een geplande coaching-sessie onverwachts niet doorgaat? Precies: van de nood een deugd maken en een heerlijke bosrit maken! Het thema van de sessie van vanochtend zou over teleurstelling zijn. En eerlijk is eerlijk, mijn eerste reactie was een beetje gevoel van teleurstelling. Ik had de sessie goed voorbereid en had er veel zin in. Dus ik vond het oprecht jammer.

Hoofd-werk en Hart-werk, een perfecte combinatie voor mij!

15 juni 2022 - Ellis Samsom

‘Gaat dat wel samen, werken als bestuurssecretaris en werken als trainer-coach?’ ‘Versnipper je je energie  niet te veel op deze manier?’ ‘Het ligt toch veel te ver uit elkaar?’ ‘Kan je niet beter een keuze maken voor een van de twee?’

Vanaf nu mag ik mij Master Herder Instructor noemen!

13 september 2021 - Ellis Samsom

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Linda Kohanov. Ik schreef toen mijn afstudeerscriptie voor de opleiding Toegepaste natuurgeneeskunde voor Paarden (Silverlinde Breda) over de wisselwerking tussen paard en eigenaar.

Een compliment geven, kost niets….

27 januari 2021 - Ellis Samsom

…. maar kan een onvermoed effect hebben.

thuiswerken vraag om aangeven grenzen

Thuiswerken vraagt om het aangeven van je grenzen

20 oktober 2020 - Ellis Samsom

Na een zomerperiode waarin we toch voor een deel weer op locatie konden werken, moeten we er nu weer aan wennen om van huis uit te werken. Voor de een zegen, voor de ander een regelrechte ramp. Hoe men thuiswerken ervaart, is afhankelijk van meerdere factoren. Heb je een goed ingerichte werkplek waar je ongestoord kunt werken, of moet je de thuiswerkplek delen met je partner en eventueel ook met je kinderen? Daarnaast is het belangrijk om de juiste balans tussen werk en privé te vinden.

Om zowel mentaal als fysiek gezond en fit te blijven in deze thuiswerkperiode, is het om te beginnen belangrijk om je bewust te zijn van grenzen. Maar wat is een grens eigenlijk precies?

Prestatiedrang en faalangst, twee kanten van dezelfde medaille

6 oktober 2020 - Ellis Samsom

De dans met mijn prestatieduivel en mijn faalangst. Het was voor mij een enorm inzicht dat mijn prestatieduiveltje en het faalangstduiveltje twee kanten van dezelfde medaille zijn: namelijk het niet durven maken van fouten. Op zich hebben deze twee duiveltjes mij ook geholpen om altijd het beste in mijzelf naar boven te halen. Maar het heeft mij ook enorm belemmerd.

Levensgenieter

21 september 2020 - Ellis Samsom

Ik ben de laatste tijd door verschillende mensen levensgenieter genoemd. Dat klopt……… ook. Maar dat is niet iets wat vanzelf gaat. Om echt te kunnen genieten van de zonnige kant van het leven, moet je ook de schaduwkanten durven te omarmen. Deze keer, op de  mijn verjaardag, een toelichting hierop in een wat persoonlijker blog.

Angst is besmettelijk, maar hoop en liefde ook

18 juni 2020 - Ellis Samsom

Ik hoor de laatste tijd veel mensen zeggen dat ze worstelen met gevoelens van angst. Ze geven aan het gevoel te hebben meegezogen te worden in een angstspiraal, en zijn op zoek naar een manier om daar weer uit te komen. Het is hierbij goed om je te realiseren dat gevoelens besmettelijk zijn. 

angst ervaringsgericht leren met paarden

Angst! Hoe kom je ervan af?

11 juni 2020 - Ellis Samsom

Hoe paradoxaal het ook mag klinken: je kan pas echt van de angst afkomen als je deze emotie volledig toe durft te laten. Ik zal hieronder proberen uit te leggen hoe dat zit, mede door toe te lichten hoe paarden dit doen. Daarbij zal ik handvatten geven hoe je dat zelf kunt toepassen.