20240416 163943

Vakantiestress? HeartMath helpt!
Een persoonlijk verhaal

24 april  2024 - Ellis Samsom

Vakantie! Heerlijk, lekker uitrusten en ontspannen en even alle dagelijkse stress achter je laten. Maar….. wie kent het niet: voordat je op je vakantieadres bent, moet er vaak nogal een en ander geregeld worden wat juist tot extra stress leidt. Hoe mooi zou het zijn als je deze vakantiestress tot een minimum zou kunnen beperken? Het kan, met HeartMath! Hieronder mijn persoonlijke ervaring, die mij eigenlijk behoorlijk verraste. Voorbeelden waarom voldoende basis veerkracht nuttig is. 

Creditcardprobleem

De afgelopen jaren zijn wij eigenlijk nauwelijks echt op vakantie geweest. We hebben wel vakantie gehad hoor, maar we zijn niet lang en niet ver weg gegaan. Soms een paar daagjes met de camper weg, maar niet echt iets waar een tijdsdruk op zat. Dus ook geen stresserende factoren. Dat vond ik ook wel heel prettig. Afgelopen week zijn we voor het eerst weer eens met het vliegtuig naar Kreta geweest. Ik voelde de vakantiestress wel een beetje om een hoekje kijken, maar door drukte met werk niet veel tijd om dingen voor te bereiden. Zo ook niet de tijd genomen om te controleren of de pincode van mijn creditcard nog werkte. We vertrokken zondagochtend heel vroeg, dus zaterdag eindelijk tijd genomen om te kijken of de pincode werkte. Ik gebruik de creditcard nooit om geld op te nemen, maar had de code wel netjes opgeschreven, dus dat zou geen probleem moeten zijn….. Maar tot mijn grote verrassing en schrik werkte de pincode niet meer! Wat nu? Ik had die code nodig om de huurauto mee te krijgen op Kreta! Dit zou normaal gesproken voldoende aanleiding zijn om flink in de paniek te schieten, kortsluiting te krijgen in mijn hoofd en niet meer goed te weten wat ik zou moeten doen.

Tot mijn grote verbazing bleef ik heel rustig, en kon ik daardoor helder nadenken over welke opties ik had. Noodnummer van de bank gebeld, maar helaas konden zij mij niet helpen aan een nieuwe pincode binnen een dag. Oeff, wat nu? Nog steeds redelijk rustig bedacht ik om de reisorganisatie te bellen. En zij kwamen met de oplossing: ik kon ook cash de borg betalen. Zo gezegd, zo gedaan. Klinkt ook allemaal heel logisch en simpel natuurlijk. Maar ik weet dat ik normaal gesproken als een kip zonder kop in paniek zou zijn geraakt, en dan niet aan deze simpele stappen zou hebben gedacht. Nu bleef ik heel rustig en kon ik mijn hoofd gebruiken. Dit verraste niet alleen mijzelf, maar ook Rik (mijn man) was echt verbaasd. Uiteindelijk zou ik hier ook wel op uitgekomen zijn, maar zou het mij veel energie gekost hebben, en zou ik mij daarna behoorlijk uitgeput hebben gevoeld.

Hoe mij dit gelukt is?

Ik heb daar achteraf over nagedacht, en realiseerde mij dat ik niet bewust een van de HeartMath technieken toegepast heb. Het ging eigenlijk helemaal vanzelf. Een belangrijk element van het werken met de HeartMath methode is om regelmatig, bij voorkeur dagelijks te blijven oefenen. Hiermee vergroot je je veerkracht, is je interne batterij goed opgeladen, waardoor je beter bestand bent tegen stressvolle situaties. Ook bedacht ik mij achteraf dat ik onbewust wel de HeartFocussedBreathing techniek heb toegepast, maar dat het eigenlijk min of meer automatisch gebeurde. Zodoende konden we toch met een heerlijk ontspannen gevoel op vakantie gaan.

Autopech

Een tweede voorbeeld was tijdens de vakantie. We waren een mooi tochtje aan het maken door het bergachtige gebied van zuidoost Kreta, een behoorlijk ruig en verlaten gebied. En ineens zei de auto ‘piep’, en ging er een oranje lampje branden op het dashboard. Hmm, niet fijn. Meteen gestopt om te kijken wat het probleem was. Het eerste probleem was dat we niet wisten wat het lampje betekende, het tweede probleem was dat het boekje van de auto alleen in het Grieks geschreven was, het derde probleem was dat we geen mobiel bereik hadden, en het vierde probleem was dat we echt in the middle of nowhere stonden en er naast een aantal geiten geen levende ziel te bekennen was en er ook geen enkele auto voorbij kwam. Voldoende ingrediënten voor een flinke paniekreactie. Maar ook nu bleef ik rustig, en Rik ook. Gelukkig bleek als we een stukje verder liepen we wel bereik hadden. Dus eerst de verhuurmaatschappij gebeld: voicemail. Bericht ingesproken of ze ons zo snel mogelijk wilden terug bellen…… Vervolgens op internet opgezocht wat het lampje betekende. Het bleek te gaan om het motormanagementlampje. De beschrijving ervan stelde ons enigszins gerust. Ondertussen duurde het al enige tijd en waren we nog niet teruggebeld. Dus contact opgenomen met de reisorganisatie. Lang verhaal kort: het advies was ga rustig rijden en zoek de dichtstbijzijnde garage op. Vindt maar eens een garage in dat gebied, dus aangezien de auto verder normaal reageerde en geen gekke geluiden maakte, zijn we rustig, en over een iets minder uitdagende route maar toch nog wel met behoorlijk steile klimmetjes en afdalingen, naar ons appartement terug gereden. Daar aangekomen, werden we uiteindelijk ook gebeld door de verhuurmaatschappij. Ze hebben de volgende dag de auto omgeruild. Ook dit alles zonder echt in paniek te raken.  

Hierbij heb ik wel bewust de HeartMath techniek toegepast, hoewel maar even kort. Belangrijkste reden dat ik niet in paniek raakte, was toch dat mijn basis veerkracht duidelijk vergroot is, waardoor de paniek veel minder vat op je heeft. En daarbij dat je eigenlijk al automatisch de techniek inzet.

Hoogtevrees

Het derde voorbeeld is een voorbeeld waarbij de HeartMath technieken mij niet hebben kunnen helpen. We hadden het plan om een wandeling te maken door een van de mooie kloven die Kreta rijk is. Onderweg naar boven (over de weg) vroeg ik mij wel af in hoeverre mijn hoogtevrees mij hierbij in de weg zou kunnen zitten. Maar ik vertrouwde erop dat dat wel goed zou komen. Nou, dat was dus niet het geval! Het eerste stukje ging nog wel, maar op een gegeven moment liepen we op een pad waar het mij echt naar de keel greep. Ik raakte echt volledig in paniek, en geen HeartMath techniek die mij hierbij kon helpen. We zijn dus omgekeerd, en via een ander minder uitdagend pad terug naar beneden gelopen. Het verschil wat ik wel merkte, was dat ik sneller herstelde van de paniek en er ook om kon lachen.

Tot zover mijn persoonlijke belevenissen. Wat ik vooral ontzettend bijzonder vond, was hoe ik op de eerste situatie reageerde en zeker ook de verbazing bij Rik over mijn rust. Hoewel ik natuurlijk weet dat HeartMath bewust toepassen in stresssituaties helpt en ook dat het helpt dat je een grote basisveerkracht hebt, was ik toch verrast dat hoe vanzelf dit ging, vooral in de eerste situatie. Je merkt dan zo direct wat het scheelt om niet in paniek te raken en dus letterlijk je hoofd koel te kunnen houden en zodoende adequaat te kunnen reageren op de situatie. En vervolgens ook hoeveel energie dit scheelt.

Dus HeartMath helpt, ook bij vakantiestress!

Maar uiteraard ook in allerhande andere stress-situaties. Wil jij dit ook leren? Dat kan door het individuele HeartMath programma ‘Ontdek de kracht van Hartcoherentie, het programma voor veerkracht & vitaliteit’ te volgen. Maar je kunt ook vast een voorproefje krijgen tijdens een van de maandelijkse Proeverijen. In de proeverijen van 21 mei en 12 juni is er extra aandacht voor vakantiestress. Geef je snel op want er zijn per keer maar zes plekjes.

Ellis Samsom, 24 april 2024