Hoofd-werk en Hart-werk, een perfecte combinatie voor mij!

15 juni 2022 - Ellis samsom

‘Gaat dat wel samen, werken als bestuurssecretaris en werken als trainer-coach?’ ‘Versnipper je je energie  niet te veel op deze manier?’ ‘Het ligt toch veel te ver uit elkaar?’ ‘Kan je niet beter een keuze maken voor een van de twee?’

Deze vragen krijg ik vaak te horen als ik vertel wat voor werk ik doe. En ik heb ze mijzelf ook regelmatig gesteld. Maar onlangs kreeg ik het antwoord luid en duidelijk: hart- en hoofdwerk is voor mij de perfectie combinatie. Ik kreeg dit inzicht  na een coachingssessie waar ik weer enorm veel energie van gekregen had. ‘Wat een heerlijk werk is dit toch’, bedacht ik bij mijzelf. En toen kwam de gedachte weer voorbij, ‘en hoe zal het zijn als ik dit elke dag, dag in dag uit ga doen, en stop met mijn bestuurssecretaris werk?’. En het antwoord wat ik van binnenuit kreeg, was ‘dan gaat je hoofd zich vervelen. Je hebt ook het hoofd-werk nodig om je hart-werk te kunnen doen, en andersom’.

En toen viel het kwartje voor mij definitief: hoofd- en hartwerk is de perfecte combinatie voor mij. Mijn diepste wens / motivatie is om de wereld een klein stukje mooier achter te laten. En daar kan ik zowel vanuit mijn hoofd- als vanuit mijn hart-werk invulling aan geven. De kern is hierbij mijn dienstverlenende instelling. Voor wat betreft mijn hoofd-werk werk ik daarom dan ook graag organisaties met een ideële of maatschappelijke doelstelling.

Wat een rust geeft dit inzicht mij! Mijn coach-collega Wilma Geuzebroek en ik zijn gestart met het geven van workshops Ervaringsgericht Leren met Paarden over het thema grenzen. Grenzen zijn er in alle soorten en vormen. Ook het besluit om mijn focus op zowel mijn hart-werk als op mijn hoofd-werk te hebben, valt ook onder het stellen van een grens. Een belangrijk aspect bij het stellen van grenzen is dat de grens concreet en duidelijk moet zijn. Juist het besluit om met deze combinatie door te gaan, geeft mij duidelijkheid en hiermee rust. En het helpt mij ook om duidelijker een grens te trekken in de werktijden voor de verschillende werkzaamheden.

 Grappig hoe een keuze voor ‘en-en' toch voor rust en duidelijkheid kan zorgen. 

Ellis Samsom, 15 juni 2022