WhatsApp Image 2024 03 29 at 11.40.55

Goed voor jezelf zorgen, betekent soms ook leuke afspraken afzeggen - hoe HeartMath hierbij helpt

29 maart  2024 - Ellis Samsom

Goed voor jezelf zorgen, makkelijker gezegd dan gedaan…..

Je kent die situaties wel waarin je voelt dat er teveel op je bordje ligt. Eigenlijk weet je dan al dat je aan de rem moet trekken. Het zijn die momenten waarop je een ander altijd makkelijk aanraadt om het rustiger aan te doen. Maar ja, als het jezelf betreft, is dat een stuk lastiger. Je voelt diep van binnen dat je af moet remmen, maar er zijn allemaal stemmetjes in je hoofd die je anders influisteren: ‘maar dan stel ik de ander teleur’, ‘dan voldoe ik niet aan de verwachtingen’, ‘ik moet dit echt nu doen, anders gaat het mis’, enzovoort. Dit betreft dan vooral de stemmetjes die je hoort bij de minder leuke dingen. Het is al lastig genoeg om daar nee tegen te zeggen.

Maar het kan soms ook nodig zijn om juist de leuke dingen af te zeggen

Dat is vaak nóg lastiger. Je wil die leuke afspraken eigenlijk helemaal niet missen. Maar als je eraan denkt, krijg je het tegelijkertijd ook benauwd. Tweestrijd…. Het is op zo’n moment heel belangrijk goed bij jezelf te voelen wat het beste is. Neem even de tijd om hier echt bij stil te staan. Diep van binnen weet je het antwoord, maar vaak willen we het niet horen omdat het in eerste instantie niet echt leuk is.

Toch een vrolijk pasen

Zo heb ik vandaag twee afspraken waar ik mij echt op verheugd had toch afgezegd. Het is bijna Pasen. Leuk, een lang weekend. En over ruim twee weken gaan we op vakantie. Heerlijk vooruitzicht. Maar ik kon er helemaal niet van genieten. Ik heb teveel afspraken, zowel werk als privé, en daarbij nog wat fysiek ongemak. Toch wilde ik alles door laten gaan, terwijl ik de spanning voelde oplopen zodra ik eraan dacht. Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om twee leuke afspraken af te zeggen. En ondanks het feit dat ik het jammer vind, voelde ik mij direct rustiger worden. En ik kan nu ook weer echt genieten van het vooruitzicht van een lang paasweekend, en de vakantie straks. Het lijkt paradoxaal om leuke dingen af te zeggen om meer te kunnen genieten van de dingen die wel doorgaan. Maar juist door dit te doen, kan ik meer genieten van de dingen die wel doorgaan. En de afgezegde afspraken? Die zitten in het vat, en gaan we op een later moment echt van genieten.

En wat heeft dit nu met HeartMath te maken?

Dankzij het dagelijks toepassen van de HeartMath technieken ben ik mij sowieso meer bewust van hoe ik mij echt voel, en herken ik de (vroeg)signalen van stress sneller. Daarbij neem ik ook de tijd om hiernaar te luisteren, en hierop te anticiperen. Ook bij het maken van de keuzes zijn de HeartMath technieken behulpzaam.

Ik ben heel dankbaar dat HeartMath in mijn leven is gekomen, en ik gun de rust die het mij geeft iedereen. Daarom wil ik het aan zoveel mogelijk mensen doorgeven, onder andere door middel van de Proeverijen

Maar voor nu wens ik iedereen een vrolijk en ontspannen Pasen!

Ellis Samsom, 29 maart 2024