Een compliment geven, kost niets ….…. maar kan een onvermoed effect hebben.

Vanaf nu mag ik mij Master Herder Instructor noemen!

13 september 2021 - Ellis samsom

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Linda Kohanov. Ik schreef toen mijn afstudeerscriptie voor de opleiding Toegepaste natuurgeneeskunde voor Paarden (Silverlinde Breda) over de wisselwerking tussen paard en eigenaar.

 Ik heb haar twee boeken (Tao of Equus en Ruiter tussen twee werelden) verslonden, en was diep onder de indruk van haar bevindingen. Ik had direct de wens om bij Linda in de leer te gaan, maar het feit dat dat toen alleen maar mogelijk was in de VS weerhield mij ervan. Toen ik Linda jaren later (juni 2018 ) op een lezing hoorde spreken over het door haar ontwikkelde leiderschapsmodel De Vijf rollen van de Meesterherder, wist ik het zeker: ik wilde dit meehelpen dit gedachtegoed onder een breder publiek onder de aandacht te brengen! Maar om daar te komen, moest ik wel een gedegen vooropleiding doorlopen. Gelukkig is er, dankzij Josselien Janssens, sinds een aantal jaar ook de mogelijkheid om deze opleidingen in Nederland te volgen: de MHW instructeursopleidingen.

En afgelopen weken was het eindelijk zover: ik heb de opleiding Master Herder door Linda Kohanov mogen volgen op de prachtige locatie Hof Ter Weyden in Essen, België. Het was geweldig om samen met 11 andere collega’s door Linda verder opgeleid te worden in dit mooie vak. Linda heeft een schat aan kennis en ervaring die zij op een enorm inspirerende en enthousiasmerende manier weet over te brengen. 

Ik voel mij ontzettend trots en vereerd dat na het einde van deze 9 daagse opleiding mij niet alleen Master Herder Instructor mag noemen, maar ook Eponaquest Instructor, en Sentient Communication Instructor. Wat dit precies inhoudt, zal ik latere blogs proberen uit te leggen. Het betekent in ieder geval dat toegetreden ben tot het wereldwijde team van instructeurs die opgeleid zijn volgens het gedachtegoed van Linda Kohanov.   

Het Master Herder concept in het kort

Het Master Herder concept is gebaseerd op de 5 verschillende rollen die een meesterherder nodig heeft om een kudde dieren (paarden, runderen, kamelen, schapen etc.) te kunnen leiden. Het betreft de rollen Dominant, Leider, Verzorger, Wachter en Roofdier. De kracht van een meesterherder ligt erin dat deze eenvoudig, snel en met de juiste dosering kan schakelen tussen deze verschillende rollen. Het is dus belangrijk om al deze rollen te beheersen en deze al naar gelang de situatie in te kunnen zetten. Het mooie aan dit meesterherderconcept is dat dit niet alleen goed werkt om kuddes dieren te leiden, maar het is net zo goed toe te passen op het leiden van organisaties. Maar ook in de dagelijkse omgang tussen mensen onderling zowel privé als zakelijk komen deze vijf rollen goed van pas. Je kunt ze zelfs inzetten om jezelf beter te leiden. Ieder mens heeft van nature toegang tot al deze (gedrags)rollen, maar de meeste mensen hebben een sterke voorkeur voor het inzetten van 1 of 2 van deze rollen. Een (beter) begrip van de vijf rollen en hun voordelen en valkuilen helpt om deze effectief in te zetten, zowel in het werk als persoonlijk. Het is mijn droom om dit gedachtegoed onder de aandacht te brengen van bestuurders, commissarissen/toezichthouders en bestuurssecretarissen. Mijn gedachte hierachter is als de top van een bedrijf hiermee gaat werken en hier het effect van ziet, dit door zal werken naar de rest van de organisatie. Ik hoop de wereld hiermee een klein stukje mooier te kunnen maken. 

Meer weten?

Wil je meer weten? In een presentatie kan ik het concept verder toelichten. Daarnaast is het mogelijk om een- of meerdaagse workshops te volgen waarbij ook geoefend wordt met paarden. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw organisatie/team, neem gewoon even contact op. Dan vertel ik je er meer over.

 Ellis Samsom, 13 september 2021