Prestatiedrang en faalangst, twee kanten van dezelfde medaille. De dans met mijn prestatieduivel en mijn faalangst

Prestatiedrang en faalangst, twee kanten van dezelfde medaille

6 oktober 2020 - Ellis samsom

De dans met mijn prestatieduivel en mijn faalangst

De kracht van de opleiding tot Medicine Horse Way coach is dat je door en tijdens de opleiding ook met je eigen proces aan de slag gaat. Afgelopen 4 dagen heb ik tijdens de Level 2 trainingsdagen ook weer een behoorlijke stap gezet in mijn eigen proces.

Twee kanten van dezelfde medaille

Het was voor mij een enorm inzicht dat mijn prestatieduiveltje en het faalangstduiveltje twee kanten van dezelfde medaille zijn: namelijk het niet durven maken van fouten. Op zich hebben deze twee duiveltjes mij ook geholpen om altijd het beste in mijzelf naar boven te halen. Maar het heeft mij ook enorm belemmerd. Zo weerhield de faalangst mij ook vaak om dingen te ondernemen. Het prestatieduiveltje in mij legde de lat zo hoog en wilde alles zo goed doen (beter dan anderen) dat ik verkrampt raakte. De verkramping zorgde er juist voor dat ik minder goed presteerde. De afgelopen dagen heb ik leren dansen met deze twee duiveltjes ieder op een schouder. Ze mogen er zijn, en ze mogen mij ook helpen. Maar ik herken inmiddels ook het moment waarop ze mij gaan belemmeren, en weet nu wat ik moet doen om daarmee om te gaan. Om fouten te durven maken, is het nodig dat je je kwetsbaar op durft te stellen. En juist door het maken van fouten, kan je leren. Sinds ik ervaren heb hoe leuk dat is, kan ik ook echt genieten van deze dans. 

Duivelsdans

Iedereen heeft zo zijn eigen ‘duiveltjes’ die je in de weg kunnen zitten, maar die ook zeker nuttig voor je zijn. Als je maar weet hoe je met ze kunt dansen. Wil je ook leren dansen met jouw duiveltjes? Ik help je er graag bij.

Klik  hier voor meer informatie of neem direct contact met mij op.

 Ellis Samsom, 6 oktober 2020