Vacations 2120259 1280

"HeartMath heeft me weer dichter bij mijzelf gebracht"

4 juni 2024 - Ellis Samsom

Zo’n kleine twee jaar geleden heeft Annet bij mij het programma Ontdek de kracht van Hartcoherentie gevolgd in verband met burn-outklachten. Het was gelukkig geen volledige burn-out, en ze was nog gedeeltelijk aan het werk. Ze was zoals ze zelf zei “nog niet over het randje” en wilde uiteraard voorkomen dat dit zou gebeuren. Haar doel was om te voorkomen dat ze volledig uit zou vallen en om weer de weg naar herstel te vinden. Onlangs had ik een kort interview met haar hoe het nu met het haar gaat en hoe het HeartMath programma haar heeft geholpen bij haar herstel.

Wat heeft de burn-out veroorzaakt?

De belangrijkste oorzaak was dat zij veel onrust ervaarde vanwege een reorganisatie, waardoor de sfeer onpersoonlijker was geworden, en ze moeite met had haar loyaliteit. Daar kwam nog bij dat dit voor een deel in de coronaperiode speelde, en er door de fysieke afstand weinig samenwerking was als team. Ook merkte ze dat ze er onvoldoende afstand van kon nemen buiten werktijd.

Hoe zag de burn-out eruit? Wat kon je (niet)?

Annet vertelt dat ze veel minder belastbaar was dan voorheen, haar energie was veel sneller op, ze voelde zich ‘froggy’ in haar hoofd (hersenmist), en extra stress kon ze er absoluut niet meer bij hebben. Ze merkte dat ze in een negatieve (gedachte) spiraal terechtgekomen was en het haar zwaar viel om ergens aan te beginnen. Ze had moeite met haar timemanagement en haar concentratie. En ze was enorm vermoeid. Zo vermoeid dat ze zelfs geen energie meer over had om naar haar paard te gaan. Ze had al haar energie nodig om de volgende dag weer naar het werk te kunnen.

Hoe lang heeft het geduurd?

Annet is minder uren gaan werken, en is gelukkig niet 100% uitgevallen. De periode dat zij korter is gaan werken, heeft uiteindelijk een half jaar tot drie kwart jaar geduurd.

Wat heeft geholpen? Wat heeft het meeste effect gehad denk je?

Annet geeft aan dat zij in eerste instantie gesprekken met een psycholoog heeft gehad. Deze heeft haar inzicht gegeven in bepaalde patronen en valkuilen en heeft haar geholpen om haar houding te veranderen. Dit heeft haar op weg geholpen naar gedeeltelijk herstel, maar er miste nog iets om echt verder te komen. Vervolgens is zij daarnaast het individuele HeartMath programma gaan volgen. In de eerste tijd heeft ze de oefeningen buiten het werk, ’s-avonds thuis gedaan, als een vorm van het afsluiten van de dag. Dat heeft haar al snel meer rust en beter slapen opgeleverd. Later is ze de oefeningen ook op het werk gaan toepassen, als kleine reset-momentjes. Dit hielp haar om haar energie meer bij zichzelf te houden. Ze gaf aan dat je tijdens een burn-out vooral leegloopt op dingen buiten jezelf.

Hoe heeft HeartMath je geholpen en wat maakt HeartMath speciaal voor jou?

HeartMath is voor Annet heel aangenaam omdat je er niets omheen nodig hebt ('je hoeft geen sportkleding aan te trekken, naar de sportschool oid') en het valt jouw omgeving ook niet eens op als je het toepast. Het is heel laagdrempelig, en dat is juist waar je behoefte aan hebt tijdens een burn-out. Je hebt helemaal geen energie en ruimte om extra dingen te moeten doen als je in een burn-out zit. En dat hoeft hierbij ook niet. Je hoeft ook niet eerst in een bepaalde mindset te komen, maar je kunt het altijd en overal doen. Het heeft ook bij de eerste keer al direct effect. “Het doet iets met je lichaam en je geest volgt, mijn lichaam heeft mijn hoofd meegenomen.” Het werken met de Inner Balance Trainer (de biofeedbacksapparaatje) helpt daar ook enorm bij. Direct op het scherm zien dat het werkt, is heel prettig en motiverend. Daarbij haalt dit ook een stukje zweverigheid weg: “het is zichtbaar, daardoor kon ik het geloven.” Het is heel concreet, en toch ook heel persoonlijk.

Hoe gaat het nu met je?

Op deze vraag antwoordt ze volmondig dat het nu goed met haar gaat. Ze heeft haar werkomgeving veranderd, heeft wat voor haar bekende valkuilen zijn weggehaald en is als zelfstandige gaan werken. En dit bevalt haar uitstekend. Ze heeft weer plezier in haar werk, en heeft ook voldoende energie over voor leuke dingen, zoals haar paard, buiten het werk. De HeartMath technieken past ze nog steeds toe, zowel tijdens als naast het werk. Maar ze zet het nu meer preventief in, en heeft het minder nodig als stop- of reset-moment.

Welke tips heb je voor mensen met een burn-out?

“Zoek hulp, ga niet alleen aan de slag. Niet te streng zijn voor jezelf. Wees je bewust van de cirkel van invloed en betrokkenheid.” "In een burn-out heb je nergens energie voor, maar HeartMath kan altijd."

Individueel HeartMath programma helpt!

Dit persoonlijke verhaal van Annet is slechts één van de vele voorbeelden hoe HeartMath helpt bij herstel of voorkomen van een burn-out. Zit jij in een burn-out, of voel je dat je in de buurt komt van uitval door een burn-out? Of heb je een werknemer met burn-outklachten? Laat je dan inspireren door het verhaal van Annet en kies voor de weg omhoog met behulp van het individuele HeartMath programma "Ontdek de kracht van hartcoherentie'. Zoals Annet ook aangeeft, is het laagdrempelig en kost het weinig energie, sterker nog het levert je energie op.

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Ellis Samsom, 4 juni 2024