HeartMath verandert niets aan de oorzaak van stress, hoewel….
Stressssss

HeartMath verandert niets aan de oorzaak van stress, hoewel….

16 juni 2023 - Ellis Samsom

Toen ik deze week een korte uitleg gaf over de HeartMath methode merkte iemand op dat je hiermee niets aan de stressbron zelf doet. “Dat klopt” gaf ik aan “maar wel aan je eigen reactie hierop.” Vaak heb je ook geen invloed op de stressbron. Maar je hebt wel invloed op je eigen reactie hierop, en dat kan je een hoop opleveren. Vandaag had ik hier zelf een mooi voorbeeld van. 

Ik ging vanmiddag thuis werken, maar kwam er thuis achter dat ik mijn muis vergeten was. Nu heb ik een touchscreen, dus ik kan er wel mee werken. Dus eerst maar aan de slag gegaan zonder muis. Maar ik kwam al snel achter dat dit niet echt prettig en zeker niet efficiënt werkt. Dat is natuurlijk wel een uitgelezen moment waarop de stress en de chagrijn toe kunnen slaan. Want is wel kostbare tijd: heen en terug naar kantoor kost toch al snel ruim een half uur. Voorheen zou ik nog wat langer zijn blijven aanmodderen en ook geïrriteerd zijn geraakt. Maar doordat ik nu rustig bleef en niet de stress valkuil stapte, kon ik helder blijven nadenken, en kwam ik al snel tot de conclusie dat het toch wel slimmer was om terug naar kantoor te gaan om de muis te gaan halen. Dan maar wat tijdverlies (en de warmte weer in).  

Dus weer in de auto geklommen en toen ik op de snelweg zat, zag ik al snel de signaleringsborden op 90 springen. Er stond een roze Hummer limo met pech langs de weg. Oefff, gelukkig hoef ik maar een klein stukje over de snelweg, en kon ik er snel weer af zonder noemenswaardige vertraging. Ik bedacht me hoe frustrerend het zou zijn geweest als ik op dat kleine stukje wel in de file was terecht gekomen. 

Op kantoor snel de muis gepakt en weer terug naar huis. Terwijl ik wegreed, realiseerde ik mij hoe anders ik gereageerd zou hebben zonder de HeartMath technieken regelmatig toe te passen. En toen ik de snelweg opdraaide, zag ik dat aan de andere kant inmiddels een dikke file stond. Als ik dus niet zo snel de helderheid van geest had gehad om toch maar terug te gaan naar kantoor, had ik dus wél in de file gestaan!

Dus nee, je kan vaak niets veranderen aan de stressbron. Maar hoe je hierop reageert, heeft wel invloed voor het vervolg. In dit geval heeft het mij behoed voor nog meer tijdverlies in de file. Dus het had indirect wel invloed op de (volgende) stressbron.

Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik in aanraking gekomen ben met deze methode. Het heeft mij in mijn persoonlijk functioneren al zoveel gebracht. Door er continu mee bezig te blijven en de oefeningen toe te passen, neemt je veerkracht toe. Je kunt dit zien als je innerlijke batterij. Hoe voller deze is, hoe veerkrachtiger je om kunt gaan met de dingen die op je pad komen. En dat merk ik echt. Het fijne van de HeartMath methode is dat het echt niet ingewikkeld is. Het is alleen wel belangrijk om het te blijven onderhouden, net zoals met sporten.

Doordat ik hier zelf dagelijks zoveel profijt van heb, sta ik te popelen om dit aan zoveel mogelijk anderen over te dragen. Wil jij dit ook voor jezelf of je medewerkers en/of wil je hier meer over weten? Neem een kijkje op de toelichting of neem rechtstreeks contact met mij op.

Ellis Samsom, 6 juni 2023