De HeartMath methode wordt in eerste instantie vaak geassocieerd met stress(preventie), en terecht, want daar helpt de methode geweldig bij. Door de HeartMath technieken regelmatig toe te passen, kan je je reactie op stress veranderen, waardoor je minder last hebt van de negatieve effecten van stress. Je herkent vast wel de situaties waarin je overmand wordt door stress en daardoor echt niet meer lijkt te kunnen nadenken. Als je op zo’n moment de HM techniek toepast, breng je ontspanning in je autonoom zenuwstelsel waardoor je weer toegang krijgt tot je denkende brein en weer logisch kunt nadenken en heldere beslissingen kunt nemen. Maar er is meer….
De HeartMath technieken helpen je ook meer toegang te krijgen tot je intuïtie en het creatieve deel van je brein. Het schept ook ruimte en geeft overzicht. Het brengt je in een toestand van ontspannen alertheid.
HeartMath wordt al een aantal jaar veel toegepast bij de politie (standaard onderdeel van de basistraining), in de sport (bijvoorbeeld door Mark Tuitert, Epke Zonderland), en in het bedrijfsleven (stresspreventie, en herstel van burnout), maar het is ook heel goed toepasbaar in de advocatuur.
Rik Harmsen – Regulus advocatuur & conflictmanagement, heeft het individuele programma Werken aan Veerkracht gevolgd, en gebruikt de HeartMath technieken dagelijks. Hij start de dag standaard met een kwartiertje Heart Focused Breathing (een van de HM technieken). Het is namelijk net als met sporten belangrijk om te blijven oefenen, daarmee verhoog je je basis veerkracht.
Maar ook in zijn werk maakt Rik gedurende de dag regelmatig gebruik van de technieken. Bijvoorbeeld om zijn hoofd helder te krijgen wanneer hij een aan grote klus moet beginnen, of tussen door om even het hoofd weer leeg en helder te krijgen. Het helpt hem ook om wanneer er veel zaken tegelijk spelen orde en focus aan te brengen.
Daarnaast zet hij het ook in bij zittingen. Voorafgaand aan een zitting gebruikt hij de HeartMath methode. Dit helpt om in een toestand van ontspannen alertheid te komen, waardoor hij optimaal kan functioneren tijdens de zitting.
Onlangs zat Rik met een ingewikkelde zaak in zijn hoofd, en tijdens de ochtendsessie kreeg hij ineens een heel helder inzicht hoe hij deze zaak zou kunnen aanpakken. Hij moest die dag een wederpartij opbellen om een lastig dilemma te bespreken. Partijen hielden elkaar in een patstelling gevangen. Tijdens de HeartMath oefening in de ochtend zag Rik hoe partijen de patstelling konden doorbreken. Toen hij dat aan de wederpartij voorstelde, aanvaarde die het voorstel direct en zonder tegenwerpingen.
Dit is een van de voorbeelden hoe je door het (regelmatig) toepassen van de technieken toegang krijgt tot je creatieve brein.
De kern van de HM technieken is coherent worden. Het mooie aan HM is dat je geen ingewikkelde tijdrovende oefeningen hoeft te doen. Je kunt (als je geoefend bent) in een paar minuten en zonder dat iemand ziet wat je aan het doen bent, jezelf coherent maken. Dit houdt simpel gezegd in dat je hart, brein, lichaam, gedachtes, emoties en gedrag in balans met elkaar zijn (coherent). Dit is al te bereiken door middel van de combinatie van een ademhalingstechniek de aandacht te richten op je hart. Als je deze oefening kent, is het simpel overal toe te passen. Je hoeft je hier niet voor af te zonderen, je kan het bijvoorbeeld in de rij bij de kassa of tijdens een vergadering doen. Dat maakt het ook zo laagdrempelig.
Je hoeft natuurlijk geen advocaat te zijn om baat te hebben bij de HeartMath technieken. Zoals hiervoor al aangegeven, wordt het in veel verschillende disciplines / werkvelden ingezet. Maar ook in je privéleven is het heel fijn om toe te passen.
Meer weten? Training & Coaching HeartMath - Miss Jones CS (missjones-cs.nl)
Ellis Samsom, 16 november 2023