et is goed om je te realiseren dat gevoelens besmettelijk zijn. En daarvoor hoef je niet bij elkaar in dezelfde omgeving te zijn. Er is in deze tijd veel angst, dus als je je hierin meegezogen voelt worden is dat niet zo vreemd. Maar er is goed nieuws: gevoelsbesmetting geldt voor alle gevoelens.

Levensgenieter

21 september 2020 - Ellis samsom

Ik ben de laatste tijd door verschillende mensen levensgenieter genoemd. Dat klopt. ...............ook.

Maar dat is niet iets wat vanzelf gaat. Om echt te kunnen genieten van de zonnige kant van het leven, moet je ook de schaduwkanten durven te omarmen. Deze keer, op mijn verjaardag, een toelichting hierop in een wat persoonlijker blog.

Oorspronkelijk hadden wij voor het afgelopen weekend een overnachting met de camper gepland om mijn verjaardag te vieren. Helaas kon dat niet doorgaan, omdat we sinds vorige week weten dat onze kat suikerziekte heeft en hiervoor 2x daags een injectie nodig heeft. Dus hebben we het kamperen omgezet naar een dagtripje. Het geven van de injectie is nog een beetje wennen en uitgerekend gisterochtend prikte ik mis! Je mag dan niet een nieuwe injectie geven. Dus ik baalde hier behoorlijk van. Wat zou dat voor consequenties voor Chica hebben? Geen echt leuk begin van deze dag waar ik mij zo op verheugd had.

Niet zeuren

Normaal gesproken zou ik erover heen gestapt zijn; ‘niet zeuren’ en gewoon verder gegaan zijn met ons plan. Maar mede dankzij de inzichten uit de Level 2 vervolgopleiding van vorige week, besloot ik om mijzelf de tijd te geven om even echt stil te staan bij dit gevoel en te ervaren wat dit met mij deed en wat ik ermee kan. Niets gebeurt zonder reden. Door mijzelf deze tijd te geven, kreeg ik én een heel verhelderend inzicht over iets uit mijn jeugd én kon ik mijn rotgevoel (niet goed genoeg voor Chica te hebben gezorgd) loslaten. Nu kon ik weer gaan ‘grazen’ en echt gaan genieten van de dag die voor mij lag.

Grazen

Het grazen staat hier dus voor loslaten en je niet meer bezighouden met de gebeurtenis en/of emotie. Hierin kunnen wij veel van de paarden leren. Wij mensen zijn geneigd om te blijven hangen in de gebeurtenis, en daarover blijven malen zonder dat het je iets verder brengt. Paarden doen dit niet. Zij ervaren wat er gebeurt, handelen hiernaar en gaan daarna weer over tot de orde van dan dag: grazen. Bijvoorbeeld: een paard wordt door een ander paard weggejaagd bij de hooiruif. Het paard reageert hierop door weg te lopen. Hij blijft niet malen dat het zo oneerlijk was dat hij niet bij de hooiruif mocht, maar loopt weg en zoekt een ander plekje om te gaan eten, of wacht af tot het andere paard uit gegeten is en gaat dan alsnog rustig staan te eten.  

Voor mij is dit een heel waardevol instrument en ik pas het dan ook regelmatig toe in mijn dagelijks leven. Het helpt mij ook enorm als ik mijzelf er weer eens op betrap dat ik ergens over blijf malen. Deze methode is ook één van de instrumenten die aan de orde komen in de coachingssessies. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie of neem direct contact met mij op.

 Ellis Samsom, 21 september 2020