Heartmath in de advocatuur

HeartMath in de advocatuur

16 november 2023 - Ellis Samsom

De HeartMath methode wordt in eerste instantie vaak geassocieerd met stress(preventie), en terecht, want daar helpt de methode geweldig bij. Door de HeartMath technieken regelmatig toe te passen, kan je je reactie op stress veranderen, waardoor je minder last hebt van de negatieve effecten van stress. Je herkent vast wel de situaties waarin je overmand wordt door stress en daardoor echt niet meer lijkt te kunnen nadenken. Als je op zo’n moment de HM techniek toepast, breng je ontspanning in je autonoom zenuwstelsel waardoor je weer toegang krijgt tot je denkende brein en weer logisch kunt nadenken en heldere beslissingen kunt nemen. Maar er is meer…. 

Jeans 2979818 1280

Welke houding trek jij aan vandaag?

9 november 2023 - Ellis Samsom

We besteden ‘s-ochtends vaak (veel) tijd aan ons uiterlijk en welke kleding we aan zullen trekken. Daar kijkt niemand van op en vinden we de normaalste zaak van de wereld. Hoe je eruit ziet heeft ook invloed op hoe je je voelt. Maar wie denkt er aan het begin van de dag over na welke houding je aan wil nemen voor deze dag? 

HeartMath verandert niets aan de oorzaak van stress, hoewel….

6 juni 2023 - Ellis Samsom

Toen ik deze week een korte uitleg gaf over de HeartMath methode merkte iemand op dat je hiermee niets aan de stressbron zelf doet. “Dat klopt” gaf ik aan “maar wel aan je eigen reactie hierop.” Vaak heb je ook geen invloed op de stressbron. Maar je hebt wel invloed op je eigen reactie hierop, en dat kan je een hoop opleveren. Vandaag had ik hier zelf een mooi voorbeeld van. 

Veerkracht en je interne batterij

21 maart 2023 - Ellis Samsom

Leuk dat je interesse hebt in dit onderwerp en mijn blog wilt lezen. Voordat je verdergaat met lezen wil ik je eerst vragen om de volgende twee vragen voor jezelf te beantwoorden:Wat versta jij onder veerkracht?

  1. Wat versta jij onder veerkracht?
  2. Denk even terug aan de laatste keer dat jij je echt veerkrachtig voelde, en hoe voelde dat.

Het belang van ademhalen: goed voor de gezondheid (fysiek én mentaal)

21 maart 2023 - Ellis Samsom

Wat is het belang van ademhalen? Deze vraag lijkt natuurlijk een open deur. Iedereen weet wel waarom ademhalen belangrijk is. Toch? Als we stoppen met ademen, gaan we dood. Zo simpel is het. 

Geniet van je teleurstelling

7 oktober 2022 - Ellis Samsom

En wat doe je dan als een geplande coaching-sessie onverwachts niet doorgaat? Precies: van de nood een deugd maken en een heerlijke bosrit maken! Het thema van de sessie van vanochtend zou over teleurstelling zijn. En eerlijk is eerlijk, mijn eerste reactie was een beetje gevoel van teleurstelling. Ik had de sessie goed voorbereid en had er veel zin in. Dus ik vond het oprecht jammer.

Grenzen aangeven en respecteren, vraagt om zowel moed als om kwetsbaarheid

18 februari 2022 - Ellis Samsom

Het aangeven en het respecteren van grenzen is niet makkelijk, maar als je het met respect voor de ander en jezelf doet, kan het een prachtig cadeau zijn. Ik mocht vandaag zo’n mooi cadeau uitpakken, samen met mijn collega trainer/coach Wilma Geuzebroek. Wij zouden namelijk morgen onze eerste workshop samen geven. Het thema van deze workshop ‘Over grenzen’ laat zich raden.

Vanaf nu mag ik mij Master Herder Instructor noemen!

13 september 2021 - Ellis Samsom

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Linda Kohanov. Ik schreef toen mijn afstudeerscriptie voor de opleiding Toegepaste natuurgeneeskunde voor Paarden (Silverlinde Breda) over de wisselwerking tussen paard en eigenaar.

Een compliment geven, kost niets….

27 januari 2021 - Ellis Samsom

…. maar kan een onvermoed effect hebben.

thuiswerken vraag om aangeven grenzen

Thuiswerken vraagt om het aangeven van je grenzen

20 oktober 2020 - Ellis Samsom

Na een zomerperiode waarin we toch voor een deel weer op locatie konden werken, moeten we er nu weer aan wennen om van huis uit te werken. Voor de een zegen, voor de ander een regelrechte ramp. Hoe men thuiswerken ervaart, is afhankelijk van meerdere factoren. Heb je een goed ingerichte werkplek waar je ongestoord kunt werken, of moet je de thuiswerkplek delen met je partner en eventueel ook met je kinderen? Daarnaast is het belangrijk om de juiste balans tussen werk en privé te vinden.

Om zowel mentaal als fysiek gezond en fit te blijven in deze thuiswerkperiode, is het om te beginnen belangrijk om je bewust te zijn van grenzen. Maar wat is een grens eigenlijk precies?

Prestatiedrang en faalangst, twee kanten van dezelfde medaille

6 oktober 2020 - Ellis Samsom

De dans met mijn prestatieduivel en mijn faalangst. Het was voor mij een enorm inzicht dat mijn prestatieduiveltje en het faalangstduiveltje twee kanten van dezelfde medaille zijn: namelijk het niet durven maken van fouten. Op zich hebben deze twee duiveltjes mij ook geholpen om altijd het beste in mijzelf naar boven te halen. Maar het heeft mij ook enorm belemmerd.

Levensgenieter

21 september 2020 - Ellis Samsom

Ik ben de laatste tijd door verschillende mensen levensgenieter genoemd. Dat klopt ……… ook. Maar dat is niet iets wat vanzelf gaat. Om echt te kunnen genieten van de zonnige kant van het leven, moet je ook de schaduwkanten durven te omarmen. Deze keer, op mijn verjaardag, een toelichting hierop in een wat persoonlijker blog.

Angst is besmettelijk, maar hoop en liefde ook

18 juni 2020 - Ellis Samsom

Ik hoor de laatste tijd veel mensen zeggen dat ze worstelen met gevoelens van angst. Ze geven aan het gevoel te hebben meegezogen te worden in een angstspiraal, en zijn op zoek naar een manier om daar weer uit te komen. Het is hierbij goed om je te realiseren dat gevoelens besmettelijk zijn. 

angst ervaringsgericht leren met paarden

Angst! Hoe kom je ervan af?

11 juni 2020 - Ellis Samsom

Hoe paradoxaal het ook mag klinken: je kan pas echt van de angst afkomen als je deze emotie volledig toe durft te laten. Ik zal hieronder proberen uit te leggen hoe dat zit, mede door toe te lichten hoe paarden dit doen. Daarbij zal ik handvatten geven hoe je dat zelf kunt toepassen. 

Positief getest, dat is schrikken!

3 juni 2020 - Ellis Samsom

Stel: je hebt je laten testen en je krijgt de uitslag: positief getest op corona! Dat is best even schrikken, of je nu wel of niet bang bent voor het virus. Ondanks dat het virus voor de meeste mensen een mild verloop heeft, is het wel beladen. Je moet in quarantaine, en hoe ziek zal jij ervan worden? Het is niet meer dan logisch dat je daarvan schrikt. En daar is niets mis mee. Angst is (net als andere emoties) een boodschapper en een raadgever.