Grenzen aangeven en respecteren, vraagt om zowel moed als om kwetsbaarheid

18 februari 2022 - Ellis samsom

Het aangeven en het respecteren van grenzen is niet makkelijk, maar als je het met respect voor de ander en jezelf doet, kan het een prachtig cadeau zijn. Ik mocht vandaag zo’n mooi cadeau uitpakken, samen met mijn collega trainer/coach Wilma Geuzebroek. Wij zouden namelijk morgen onze eerste workshop samen geven. Het thema van deze workshop ‘Over grenzen’ laat zich raden.

Door een combinatie van factoren hebben wij besloten om de workshop morgen niet door te laten gaan. En daardoor hebben wij zelf ontzettend veel geleerd over grenzen. Het begint ermee dat je deze bij jezelf herkent, en érkent. Belangrijk hierbij is dat je goed naar je gevoel luistert, en je je niet laat afleiden door alle stemmetjes in je hoofd. Die stemmetjes kunnen je bijvoorbeeld influisteren dat je anderen teleurstelt, of dat je een zwakkeling bent. Zo werd het mij duidelijk dat het voor mij niet goed voelde om de workshop morgen door te laten gaan. Het voor mijzelf erkennen van deze grens, gaf mij een rustig gevoel van binnen. De onrust verdween. De eerste stap, het her- en erkennen van de eigen grens, was gezet.

Stap twee was het aangeven van deze grens naar Wilma en bespreken hoe hiermee om te gaan. Best spannend, want het respecteren van mijn grens had direct consequenties voor Wilma. En wat zou dit betekenen voor onze nog zo prille samenwerking? Maar toch was het duidelijk voor mij dat ik het zo moest doen. Hoewel het Wilma best even overviel, gaf ze mij alle ruimte om mijn gevoelens en overwegingen toe te lichten. Door ons hierin allebei kwetsbaar op te stellen en met respect naar elkaar te luisteren, kwamen we samen tot de conclusie dat het echt verstandiger was om de workshop uit te stellen. Wilma beschreef dit proces mooi: als een ultieme oefening in het voelen van onze eigen grenzen en in het balanceren tussen daar overheen te gaan om de ander niet teleur te stellen, en gehoor te geven aan ons eigen gevoel. We hebben hier beide ontzettend veel van geleerd, over onszelf en over elkaar, maar ook over samenwerken. En dat je zowel moed nodig hebt om aan jezelf te grens te bekennen en aan de ander aan te geven, als de kwetsbaarheid om te laten merken wat het écht met je doet, en dit met de ander te delen.

De workshop gaat door, maar op een later tijdstip. En we hebben er alleen maar meer zin in gekregen. We realiseren ons eens te meer hoe krachtig het is om op een goede manier grenzen aan te geven en te respecteren. Wij hebben hierdoor vandaag een prachtig geschenk gekregen, en we willen dit geschenk graag doorgeven aan en delen met anderen. We gaan deze workshop zeker vaker geven, dus heb je interesse, stuur dan even een mailtje.  

Ellis Samsom, 18 februari 2022